Klisterklockan.se är en kreativ mix av insikter och reflektioner om strategisk kommunikation, berättande och kulturhistoria. Kort och gott en plats för personliga och kollektiva minnen av fenomen och händelser som påverkat oss på ett eller annat sätt. Den röda tråden kanske inte är uppenbar, men den är min egen.

Ett talande exempel på detta är det sidhuvud jag har valt att använda, den amerikanska komikern och programledaren Jackie Gleason (1916-1987), huvudsakligen aktiv på 1950-60 och 70-talen. För den svenska publiken är han kanske mest känd för sin insatser i Nu blåser vi snuten-filmerna eller i rollen som Minnesota Fats i biljardfilmen Fifflaren från 1961, där han spelar mot Paul Newman (originaltitel: The Hustler).

Något mer okänt är att Gleason i skapandet av komediserien The Honeymooners (CBS, 1955-1956) inspirerade både till TV-serierna Rena Rama Rolf och Familjen Flinta. I rollen som Ralph Kramden ser vi likheter i de koleriska men godhjärtade Rolf Mjunstedt (Lasse Brandeby) och Fred Flintstone (John Goodman, Mark Addy m.fl.).

Den här typen av kedjereaktioner är en stor inspirationskälla för innehållet här på Klisterklockan.se.

Ralph Kramden (Jackie Gleason) förbryllar några av de andra karaktärerna i komediserien The Honeymooners.